旅遊人生 討論區

論壇» 泰國 » [泰國]綜合及其他 » [分享] 泰國手信

旅遊人生 討論區 » 泰國 » [泰國]綜合及其他 » [分享] 泰國手信

版主: *空缺中*

12
  [泰國]綜合及其他

[分享] 泰國手信

泰國有不少東西都比香港便宜, 當大家到泰國時, 會買什麼 ?

JJ weekend market, 超多類型手信

重災區為: big c / lotus, jj market, central / robinson百貨公司, 林真香

種類太多, 不能盡錄.

我就次次都買貝殼, 放到成屋都係!
RIMG0007.JPG
RIMG0005.JPG
RIMG0004.JPG
RIMG0002.jpg
5.JPG
3.JPG

我就有買干惡魚肉俾媽媽,同白龍王的簽名俾爸爸做泰國手信 :-?

billy你手持的貝殼, 上次想買, 但畀個係"海下灣"打工的朋友喝令唔准買,破壞環境(唔係講你), 又唔比我地食魚翅, 猛咁講d shark fin點黎;潛水猛叫人小心唔好點珊瑚;個trip之後好似比人洗腦咁。
但係好耐之前已經買了你隻貝殼燈了。
而家係泰國可買到的九成變左plastic 貝殼燈罩了。

現在香港出售這類型的燈,價錢可買貴10陪以上。
那只是膠片組合上。
A000321.jpg

我就係Chatuchak買左2個cushion,1隻企鵝,1隻海豚,會發香味,唔記得幾錢,但後來發現原來係made in china既。哈哈

To Prokenic: 我認同你朋友的立場, 海洋資源真的不是大家所想像的"取之不盡", 假如你們知道更多關於各種海洋生物(其實也包括陸上的生物)的數量和品種急劇下降的事實, 可能大家的價值觀會有所改變.

如你們看過這些相片或錄影帶: 鯊魚給漁民捕獲後, 被割下魚鰭, 再拋回海中, 海水被染得血紅一片......或許會更能感受到環保人士的心情.

其實有了互聯網後, 這些東西已不能再像以往般被既得利益者收藏起來, 大家很容易可以找到.

Post by "chloe" :
我就有買干惡魚肉俾媽媽,同白龍王的簽名俾爸爸做泰國手信 :-?

私運鱷魚肉係犯法ka.
小心.

我會買covermark的化妝品,因為平過香港1半.
龍眼肉,很好味.

我今次買左絲巾, 林真香, s & p cookies 及零食
sammi1.JPG

很吸引......yummy yummy......

12