旅遊人生 討論區

論壇 » 同是天涯同路人 » (Closed)2011年6月去奧地利 + 捷克玩約16日, 尋找旅伴^0^

旅遊人生 討論區 » 同是天涯同路人 » (Closed)2011年6月去奧地利 + 捷克玩約16日, 尋找旅伴^0^

版主: winson, PsyLai, eot

同是天涯同路人

[歐美] (Closed)2011年6月去奧地利 + 捷克玩約16日, 尋找旅伴^0^

出外郊遊
開始時間 2011-6-1 00:13 至 2011-6-30 00:13 商定
活動地點 奧地利 + 捷克
每人花銷 0 元
性別 不限

打算20116月出發去奧地利 + 捷克玩16日,只要是6月內任何日子都可以

行程方面,捷克會去Prague(3 ~ 4), Cesky Krumlov & Karlory Vary(3);奧地利會去Vienna(3)Hallstatt & St. Wolfgang(2), Salzburg(2 ~3)。我和我的朋友約20幾歲既female,想搵2 ~3個旅伴一齊旅行和share住宿旅費,因為我大約上網searchd住宿資料,大多數自旅行都是住hostel, 一來費用較酒店平而且環境都不差。

預計旅費約HKD $15,000 ~ $20,000,價錢係連機票、食、住、玩。當然我們都希望可以$15,000,因我們的旅費都有限。

有興趣既留言^0^~

已報名人數: 0 人

Hi, I'm interested to join. I will be in holiday from 18/6 to 3/7. Let's have a talk about the trip.

回復 2# swonder

你是否只有16/6 ~ 8/7得?因為機票有可能會貴D...

我有興趣, 呢個路線都包括我想去既地方
可惜拎假唔容易, 有機會6月中放到兩星期假, 但而家實在言之尚早
如果放到我真係有興趣一齊去

另外機票似乎6月中左右就會開始貴.. 所以真係好睇出發日期
舊年我喺 agent quote 過6月中去東歐既價.... 一皮野囉 =.=

回復 4# yurney

咁你大約什麼時候知道放不放到假?

I can only be free for 2 weeks (from Saturday in 1st week to Sunday 3rd week). If you would like to go earlier, I would be ok from 4/6 to 19/6. According to zuji, the air fare of round trip to/from Austria or Czech is about 5800 - 7200 in late June/early July.

回復 6# swonder

你日期可以提早真好!機票個到我係想上落係唔同地點(例如係維也納落機,布拉格上機)咁就可以減少預時間搭火車返去而可以在那個有多些時間欣賞!

回復 7# sin_blue2002

Wanna talk in Skype or Msn for details ?One more thing, I know that there is a bus company, StudentAgency situated in Czech, running buslines among Vienna, Prague and Budapest. The fare is less than 5 Euros for one way and it's only 1-2 hours slower than train.
2015: 遨遊澳洲明與暮 30D (Confirmed) | 探索南美洲 30D+
2014: 遊歷波羅的海國度 22D
2013: 南歐初夏遊 26D
2012: 比荷北歐行 20D
2011: 酷遊中東歐 18D
2010: 遊學西歐行 47D | 滑行北海道 12D
2008: 南意外語遊 22D
2007: 韓國IYFWorldCamp 29D

回復 8# swonder

已add你的MSN

回復  yurney

咁你大約什麼時候知道放不放到假?
sin_blue2002 發表於 2011-1-15 00:11

你好~ 我諗最快都要3月先知道...
到時候需要睇工作進度...
唉, 我都好想快D知道 >.<

回復 10# yurney

但如果3月先再BOOK機票和hostel會否太遲呢?

回復 11# sin_blue2002

我覺得3月都仲可以, 但睇時間... 如果係6月中前出發, 機票都應該唔會漲價去 normal fare 住
只係而家我真係 confirm 唔到.... 我都好頭痕.... 想快D知

anyway 我會一路留意住呢個 post

Still seeking member