旅遊人生 討論區

論壇» 日本 » [日本]關西地方 » 白浜一帶好去處

旅遊人生 討論區 » 日本 » [日本]關西地方 » 白浜一帶好去處

版主: Roy, aben, momiji

12
  [日本]關西地方


[問題] 白浜一帶好去處

各位大家好,

    我們會去京都、大阪 6 日5 夜, 其中一日 plan 左去 和歌山 白浜, 我們已經 book 左溫泉酒店。
想問下白浜有什麼必去景點, 因旅遊書極少介紹。

    如果坐番車出去和歌山市中心行, 是否太花時間?  因我們只會一日一夜在 白浜。

Thanks

回復 22# mcsteven


    我冇買BUS PASS呀!我多數都係用雙腳行的...我又覺得景點與景點之間不太遠。最遠的多係圓月島,但我記得好像冇巴士去到的,我都係由白濱沙灘尾打的去的,好像約1000YEN。
至於第2天我坐BUS由白濱沙灘去白濱JR站,我記得好像240YEN。
http://hk.myblog.yahoo.com/pikasumsland-mytravel

回復 21# pikasum

   謝謝你的分享 ar, pikasum . 唔知你當時有沒買什麼 Bus Pass 呢?
就咁坐 D 巴士, 一程貴唔貴 ?


我分享我上次去白浜2天1夜的經驗~~
我在和歌山出發,坐AROUND7:30巴士,約11:00到三段壁。之後本來想坐巴士,但MISS左班車又要等成半小時,所以決定用腳行去千疊敷。行左20MIN左右便到,跟馬路走一條直路好簡單,而且到千疊敷會有指示牌告知你轉入去。之後,係千疊敷HEA左個好美味的TEA。之後,再行去已BOOK既民宿,其實民宿位置是近白濱沙灘,但它在半山上。跟住再去白白濱沙灘HEA下浸下"足湯"(免費的...係路邊)。本來想行去円月島,但成5:00PM又要趕去影日落,所以決定打的(我記得好像1000YEN左右啦)。如果要行大約45MIN會行到。照我記得円月島好像冇巴士去到的。

說真,白浜是不錯地方,我冬天去都覺得唔錯,夏天去應該更好!!
另外,不可以錯過"崎之湯"...好正的公眾溫泉!!男女分開的!!TIPS:最好每天早上開門時去浸,我試過第一天下午去時發現門口已超多。
還有,我住那間民宿係半山。雖說要行上山,但那裡的料理好好味。
25200YEN FOR 3人 (包晚餐及早餐)
南紀白浜温泉 料理民宿 オーシャンハウス下川原
http://travel.rakuten.co.jp/HOTEL/68127/68127.html
http://hk.myblog.yahoo.com/pikasumsland-mytravel

回復 19# cky

我住那間叫 海舟, 是朋友介紹的, 我見佢d 相都好靚。
晚餐都好豐富。around 31000 Yen for 2ppl, 三人價錢好似除開平多少少

明白... 白浜有無酒店/溫泉介紹呢?

想要三人房的...


回復 17# cky


    Cky, 即日大阪白浜來回, 真係唔係好夠時間行下玩下 wor.. 來回車程都成 6 hrs la...
其實去得白浜咁遠, 點都想休閒體驗下啦, 又可以浸下溫泉...  所以我自己都 plan 左住一晚, 好好享受下。

Hello Cky,
不來有一天卷去海洋展望塔, 円月島,千疊敷及三段壁ar,要多少錢一人呀?
是否包埋車呢?
kittys 發表於 2010-9-3 09:42



    佢話一天卷要1000yen

有無版友去過toretore 市場/黑潮市場呢?

因為上次去完八戶果個海鮮市場後好鍾意, 希望再去類似的, 我想問以上2個market 邊個會係類似好大, 又賣乾又賣濕貨呢?

因為我諗緊2個plan

1) 即日大阪白浜來回, 搭明光bus 加一日卷

2) 唔去白浜, 最後一天搭九點機, 咁早上jr去黑潮市場食野買野, 跟住番機場, 再去outlet
450 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

回復 15# kittys

   我都沒留意佢有行李 size 限制 tim, 不過一般比細拖 gip 大少少個d gip 應該得 gaw, (大概到腰咁上下高個d Size)
我仲未坐過巴士去, 所以唔知詳情, 唔知有沒人知呢..


回復 13# cky


    我都有 check mcsteven 的link check 明光巴士, 我都好有可能坐巴士了...
但係佢下面有行李 Size 限制.., 到時如果過唔到唔知點算..

Hello Cky,
不來有一天卷去海洋展望塔, 円月島,千疊敷及三段壁ar,要多少錢一人呀?
是否包埋車呢?



我正想考慮月中去時一日來回白浜(或有馬)
看到大阪有巴士直去tore tore market, 七點幾開車, 十一點二左右到
否則撘jr去白浜(要轉jr, 在白浜站再轉明光巴士)
跟住市場吃東西後, 買一天卷去海洋展望塔, 円月島,千疊敷及三段壁 丟等, 仲有d地方可以浸溫泉....

好似多野玩過有馬...

不過我都未search 若傍晚回來的車程

12