旅遊人生 討論區

論壇» 中國 » 東北 » 中俄邊境遊 (哈爾濱 - 雪鄉 - 綏芬河 - 海參崴)

旅遊人生 討論區 » 中國 » 東北 » 中俄邊境遊 (哈爾濱 - 雪鄉 - 綏芬河 - 海參崴)

版主: 韋小文, tsuidavid

東北

[分享] 中俄邊境遊 (哈爾濱 - 雪鄉 - 綏芬河 - 海參崴)

Day 1 香港- 深圳- 長沙- 哈爾濱
5點幾既機...
因為中途站長沙大霧,Delay左差唔多兩個鐘。
到哈爾濱已經係夜晚12點幾,
好彩仲有機場大巴出市區。
去到火車站士旦上左架的士,
夜媽媽,又得零下十幾度,
佢話去邊就去邊la。
介紹左我地去一間賓館,叫哈工大寓所。
沖個涼執下野都成兩點幾先訓。

Day 2 哈爾濱
尋晚大晏訓,
朝早成10點先出動。
防洪紀念碑開始行中央大街
成條街都好靚,大部分都係俄式建築
仲擺左好多冰雕,
而條路就係好似歐洲個隻pebble street。
中途會經過一個大溫度計
當時係-18度....

行到差唔多到盡頭,
去左東方餃子王食餃,非常美味,特別係三鮮餃。

然後行過兩個街口,
就會見到索菲亞教堂
真係幾宏偉,有去左歐洲既感覺。
教堂入面係一個哈爾濱建築圖片展
細心睇既話,可以identify得番喺中央大街既建築物既舊貌,
完全係人面全非既感覺。
無端端仲有一班嬸嬸叔叔演唱團出黎表演,
唱D藝術歌曲,教堂既回音令d歌特別好聽。

之後行返去中央大街,
去左一間新開既supermarket
係city super級數,非常好行好多野買。

返酒店擺低d野,同埋準備d預寒衣物,
出發去冰雪大世界。
去既方法係...................行過松花江!
好好玩,亦都好凍,
行到對面就係太陽島
點知過到對面咩都冇,
係一個好大既公園。
問一個保安員,
佢call左架車黎接我地。
之後我地先知原來好多旅行社都會免費接人去冰雪大世界,
standard 價錢係RMB200,
佢地就賺commission。

冰雪大世界,就係一個好大好大既雪櫃.......超凍.............
俾左200蚊入面所有玩既野都唔駛錢,
有滑梯、冰上坐住張櫈仔冼下冼下等等。
不過最主要都係睇冰燈。
睇完出返門口,有架公共巴士既臨時站,
係去返中央大街,好似係2蚊定3蚊ga ja。

講真,我就覺得D冰燈真係好娘,
雖然好多人都係為左去睇呢個而去哈爾濱.....
入面個D所謂玩既野,喺雪鄉/ 松花江上面都有得玩,
200蚊真係唔值....

出返中央大街,
去左露西亞餐廳食俄羅斯菜,
餐廳佈置同D食物都幾有heart。

Day 3 雪鄉
移動都佔左半日,
一早搵左一間叫「雪鄉第一家」的民宿,
佢地有埋司機,一程RMB150。
朝早8點由哈爾濱出發,
去雪鄉要4、5個鐘。
沿途既風景超級靚,
路上既積雪亦都越黎越多。

到左雪鄉,
「雪鄉第一家」包三餐飯,
每晚每人RMB90,平時好似只係RMB40。
先食左第一餐飯,
有野菜同好多菇,
真係好少食到D咁好食既菜,極讚!

出去行下,
其實雪鄉都只係一條街
周圍都係雪。
有得玩下husky 拉既sleigh或驢車,
仲有滑雪、雪泡(坐喺個水泡滑下)、冰上滑下滑下等等。
雪泡幾好玩,佢開價成RMB60 一個人....
我亂UP話RMB60兩個人,佢又OK,
之後諗返其實兩個人RMB60都已經幾貴下。哈哈。

夜晚食完飯,
見冇咩做出去行下(都係個條小街....)
都係冇咩睇,
不過就有人放大煙花,
加埋周圍既雪景好靚呀。

snow town.jpg

Day 4 雪鄉,移動到綏芬河
食過早餐,
走左去羊草山
買路錢RMB35,
行上去可以睇下森林入面既雪景,
又養左幾隻鹿仔咁。
沿途風景幾靚,
不過係極極極凍,
成個旅程最凍係呢度,
成個口罩、頭髮、眼睫毛結晒冰......
我地行左個幾鐘就掉頭走,
冇行到上去頂,
有幾個同我地同住既上海人話來回要4至5個鐘,
而上面就係比較空礦D 可以睇得遠D。

我地要趕住食完飯搭車出發去綏芬河。
非常艱苦(in terms of 時間)....
好轉折.... 12點幾,先搭去長汀,
跟住係長汀 - 海林,
再海林 - 牡丹江,
再牡丹江 - 綏芬河..........
好彩係D車都幾舒服,
又可以車駁車,唔駛喺寒冷中等車。

去到綏芬河已經係夜晚9點。
住左喺火車站附近既禧龍賓館。
間酒店係OK的,但咁啱我地上到去,
就見到LIFT口爆左水管,
總之就...........冇熱水................

唯有學東北人 ----- 去澡堂
打的去左一間澡堂,
佢地個個都要搓浴,
因為唔係日日都沖涼GA MA。

Day 5 綏芬河到俄羅斯海參崴
朝早先去國際客運站買下午2點去海參崴既車飛,
之後喺城內行逛。
綏芬河係一個好靚既小城市,
火車站附近有條橋過對面舊區
被白雪蓋著既路軌上有好多運木材既火車,
而對面小山坡上的屋都係披上白色衣裝,
非常charming,
就好似一個北歐小鎮咁。

市內仲有東正教堂
同埋唔少俄式建築都好靚。

市中心有個廣場
附近有好多商店同一間大supermarket,
有好多俄羅斯人黎買野。

我地求期入左間眼鏡店問邊度有得唱俄錢,
點知佢話佢地都成日call人黎唱錢,
叫左個相熟既人黎幫我地唱,
人仔1:4.2,係我地見過最好既rate。
(唔駛帶usd 唱,人仔個rate 好好多!)

終於到時間上巴士出發去海參崴,
票價rmb 156,
去到俄羅斯境,要俾多500rb司機佢先會載你去海參崴。

過境幾順利,
中國邊境d海關見我地張回鄉証好有興趣,
排隊時問我借黎睇,
不過佢話朝早都有另外一pair 港人過左去,
咁我就即刻好安心一定可以安全過境。

過俄境都冇咩特別,
不過過完之後,
架車停左成兩個鐘,
唔知等咩!!
之後停左喺一間小賣店俾我地買d野食去下toilet,
好開心d 野全部都已經係歐洲standard!!

海參崴時間俾中國快兩個中,
2pm中國時間出發,10pm海參崴時間先到達!!
都好耐下......

夜媽媽,到左一個不知在何處的車站。
喺咁夜咁凍唔識講俄文既情況下,
以400rb叫架的士車我地去市區,
搵左一間叫Hotel Equator (咁凍既地方竟然叫equator...),
2200rb一晚。
上到去有d surprise,
正如好多介紹都話俄羅斯酒店都仲係停留喺soviet era,
外表都幾modern,
上到去係好闊既corridor,
房中有兩間房,
toilet同沖涼分開,
成個感覺好共產,
就好似入左 「1984」個主角住既房。

初時直情想換房,
不過住落又幾warm幾舒服,
張床又好好訓,
好似歐洲既apartment咁。

肚餓,落去酒店既小cafe 食野,
估唔到連英文menu都冇,
好彩佢地都識少少英文,
加上LP既eat your words,
點左d野食,當然包括羅宋湯啦!

評分人數

• yingbb: 精品文章旅遊公積金 + 5 æ
    • pkoo: 精品文章旅遊公積金 + 10 æ
    • happyskin: 多謝分享旅遊公積金 + 10 æ
    • statman: 多謝分享旅遊公積金 + 5 æ
My footprint:
China, Korea, Japan, Vietnam, Philippines, Thailand, Mongolia, South Africa, Italy, Switzerland, France, Belgium, Netherlands, Britain, Russia

Day 6 海參崴
朝早食左酒店既早餐,
有一件豆腐+ham,
同埋有yogurt既甜cake,好好味!

酒店對住海參崴西面既海,
呢度夏天係一個海灘
而家結晒冰,
好多人喺冰上面行。
仲有人畫左一條好大好大既魚喺冰上面。

市區唔大,
全部景點都係walking distance。
先去左海參崴博物館海參崴火車站
呢度係去莫斯科既transiberian railway既起點,
距離莫斯科9288km,
有個紀念碑寫住。

之後行去廣場
個港口d水只係半結冰,
又有好多軍艦停泊,
果然係俄羅斯既東方不凍港。
廣場附近仲有隻以前既潛水艇
一間小小的東正教堂同埋凱旋門

再向前行去搭纜車
好似香港既peak tram咁,
不過只係搭兩分鐘...
因為附近有幾間大學,
好多學生搭佢上上落落,
估唔到佢班次咁密。

上到山個view 超正,
雖然唔係好高,
但可以望晒成個港口。

由另一邊行返落山,
市內有唔少蘇聯味道既樓。
去左GUM
即係俄羅斯既國貨公司。
入面舊舊地,
好有香港七八十年代既國貨公司感覺,
好似時光倒流咁。

向北走想去遠少少既一間教堂。
途徑一處聞到超香餅味,
於是入左間出面完全睇唔出去入面賣咩既鋪頭,
原來係賣朱古力同曲奇餅
買左好多做手信。
D朱古力超好味。

最後一站去左東正教堂
中國D教堂都轉晒用途,
呢度就仲係居民生活既一部份。
見有人入去,
膽粗粗跟埋入去,
入面有好多金色既畫像,
d人不停畫十字聖號同埋唱歌,
真係好特別,同catholic 同christian好唔同。

晚餐去左食一間叫Nostalgiya
好似Soho既一間餐廳咁,
環境好好,食物亦非常美味!

Day 7 海參崴返中國
開始回國旅程,
其實都唔知邊度有車返中國,
叫酒店call左的士去巴士站,
搭左去Ussurysk既車,
聽講個度有多d車去中國。

海參崴喺街冇的士,
全部都要call咁滯,
我地個的士司機英文幾好,
仲去左drive in介紹我地買杯咖啡飲。
市區去巴士站250rb。

9:50上車,149rb 去Ussurysk
差唔多12點到站,
落車見到架寫中文既車,
原來佢12:10開車,係去綏芬河的。
即刻撲去買飛,
勁多人....
一多中國人既地方,就feel到俄羅斯人歧視中國人...
問個一齊排隊既女仔,
先知一張飛要1450rb,我地唔夠錢lor!!!!
個女仔好好人借左1000rb俾我地,
太好了!
不過仲有一個問題,
就係賣飛個個人狂check我地passport,
我地已經預先print左一張俄文既網頁,
講明我地香港passport唔駛visa,
佢都仲要將我地本passport帶左去back office唔知check咩....
個司機都落左黎幫我地,
叫佢地快d搞 (因為佢要等俄方搞掂晒d 飛先可以拎到approval開車)
好彩最後都搞掂!
哈哈,因為我地搞到架車delay左tim...

開往中國的途中景色非常優美,
係鋪滿雪既平原。

因為時差問題,
返到中國仲賺左兩個鐘。
喺綏芬河等夜晚火車返哈爾濱,
又係逛下supermarket,
仲食左朝鮮餐同埋去左澡堂沖涼。

9:18 搭k7024返哈爾濱lu。(軟卧rmb206)
China, Korea, Japan, Vietnam, Philippines, Thailand, Mongolia, South Africa, Italy, Switzerland, France, Belgium, Netherlands, Britain, Russia

Day 8 回到哈爾濱
落火車先去通江街7days check in。
呢間7days超方便,
好近中央大街,對面係由舊猶太教堂改建既youth hostel,
香港真係要學下人地保育舊建築。

行出去另一間大d既舊猶太教堂
而家已改建成博物館,
入面有d關於以前d 猶太人喺哈爾濱既歷史。

之後又行返去松花江邊,
搭吊車去太陽島
太陽島既風景同舊建築真係好靚,
不過太凍了...........
留左一陣又返過對岸。

返中央大街食春餅
好似食片皮鴨咁,
不過自己叫d餸包入個餅度。

打的去黑龍江博物館
哈爾濱打的好好玩,
唔知係咪因為凍,
佢地的士都會拼車,
周街d人一有的士就講話自己想去邊,
啱路就俾埋佢上。

博物館有d恐龍化石,
都有幾多東北既歷史展品。
睇完沿住果戈里大街行,
去到一間天主教堂
夜晚返左中央大街睇夜景。

Day 9 下雪的哈爾濱,回港
咁多日以來,天氣超級好,
好適合周圍走。
最後一日落雪,
又唔會影響行程,又可以睇到落雪,
簡直係超級大bonus!!
完美咁結束左今次既旅程。

入俄羅斯海參崴有冇需要攞簽証呢?

HKSAR 唔駛簽
舊年啱啱開始
過關冇問題
不過因為海參崴都叫偏遠
所以都上網print定張俄文,解釋唔駛簽證既安排

(1)請問Hotel Equator 2200rb一晚,是雙人房價錢嗎?Hotel Equator 距離海參崴火車站,步行要多久?
(2)"call的士去巴士站,搭左去Ussurysk既車" >>>> 要搭幾耐的士才到個果巴士站?
(3)"原來佢12:10開車,係去綏芬河的" >>>>除左12:10班車外,知唔知幾點仲有車呀?

1) 2200rb是雙人房。酒店到火車站大概20分鐘腳程
2)的士搭差唔多半個中。
3)據我所知只有1210既車去綏芬河。下晝既車都係去東寧,離綏芬河遠d。
亦可搭車去格城再轉車,但我連格城既俄文係咩都唔知,只係聽人講,同埋直去綏芬河的車都有經過過格城。

>>> 我地已經預先print左一張俄文既網頁,講明我地香港passport唔駛visa

請問在那裡可下載這俄文網頁 ?

在俄羅斯注港領事館網頁有
有中文版同俄文版

在俄羅斯註港領事館網頁有
有中文版同俄文版

找到了免簽證的那個俄文官網了,謝謝。

http://www.russia.com.hk/node/41

有否朋友曾經東寧過關 ? 聽說東寧今後將是中俄的主要過關口岸,不再是綏芬河。那麼請問東寧關口現在是否已完工並開始正常運作 ?  東寧是否沒有綏芬河那裡的俄式低效率那些問題 ?

請問Nostalgiya的人均消費多少?