旅遊人生 討論區

論壇 » 南美洲 » 預防針一問

旅遊人生 討論區 » 南美洲 » 預防針一問

版主: PsyLai, old guy

南美洲

[問題] 預防針一問

將於6月中出發前往秘魯,請問需要打甚麼預防疫苗嗎?

大概路線是往Nacaz Lines、馬丘比丘、的的喀喀湖等地。應該不會進入Amazon。

謝謝。

回覆 1# 的帖子

去衛生署旅遊健康中心拿意見啦。佢可能會叫你打甲乙肝針,當然視乎你有已鋞有冇抗體 (即打過),霍亂或其他.......最後你自已決定。

其實秘魯現今旅遊條件十分好,如果唔係食得太平民,個人覺唔駛打幾多針啦,老人家係呢幾年去南美係冇再打針。

<南美任我闖¡Vamos!> Facebook 專頁
https://www.facebook.com/satravelvamos

明白了。謝謝 Old Guy 你的分享。

回覆 3# 的帖子

不用客氣。
https://www.facebook.com/satravelvamos

順便問下有無人試過食緊DIAMOX的時候,又飲COCA TEA?有無任何不良反應?衛生署醫生話唔建試兩樣一齊食(飲)。

I try to do that few days before, but I think no need to use both at the same time! Actually.....

I feel no any bad reaction for me, I don´t know for the other person!

And for me, Diamox is very enough, I ate Diamox on the way is no problem only hv a little bit side effect!

But I didn´t drink coca tea in only, so I don´t know how good of it?
環遊世界...太空....宇宙......

老人家就剩一味 coca tea 或 "趙" coca leaves,天然嘢 ma,個人覺有效。
紅景天有 symptom 食就冇用,旅伴試過死吓死吓,過兩day 先慢慢好轉,唔知係咪大量飲用 coca tea 原因。
Diamox 係去水丸........西藥未食過......冇意見。

我前幾日去打左4支針~
yellow fever, hep A,破傷風同傷寒~
都係醫生建議,其實我覺得剩係打頭兩支都夠。
不過我有D唔同,我會去埋amazon, bolivia同brazil~

原帖由 小羊 於 2009-5-8 22:44 發表 順便問下有無人試過食緊DIAMOX的時候,又飲COCA TEA?有無任何不良反應?衛生署醫生話唔建試兩樣一齊食(飲)。

hahaha, i ve done that bor......but not immediately together.  Sth like have taken Diamox at the morning then take the tea at noon with lunch.  Nothing happen bor.... maybe just bcos i dont do it everyday.

我12月到秘魯, 只到大路景點. inca trail 未決定行不行. 因怕雨季, 行來浪費精力及時間. 但如不去amazon只去inca trail, 是否要打黃熱及食虐疾丸呢?

大豪,放鬆 d 啦,秘魯你要去的地方好先進下,如不放心,去旅遊健康中心拿意見啦,不過醫生多數叫你打,play safe 嘛 --> 主要係佢。 Kakaka....

原帖由 大豪 於 2009-11-9 11:48 發表 我12月到秘魯, 只到大路景點. inca trail 未決定行不行. 因怕雨季, 行來浪費精力及時間. 但如不去amazon只去inca trail, 是否要打黃熱及食虐疾丸呢?

我都覺得到秘魯可以不用打針和食虐疾丸,上次我都係雨季2月份去。

原帖由 old guy 於 2009-11-9 19:40 發表 大豪,放鬆 d 啦,秘魯你要去的地方好先進下,如不放心,去旅遊健康中心拿意見啦,不過醫生多數叫你打,play safe 嘛 --> 主要係佢。 Kakaka....

多謝, 你的多番回答! 對這個從未踏足過之地, 真是又期待又興奮, 但又好擔心. 雖然, 我知好多嘢係要到時執生, 但我想plan好d, 比自己有多d心理準備. 況且, 我們的時間實在是剛好. 唔想錯失任何一個自己想到的景點. 所以做咗問題中年, 請見諒!