旅遊人生 討論區

論壇 » 中國 » 深圳機場(九龍機鐵站)候機樓

旅遊人生 討論區 » 中國 » 深圳機場(九龍機鐵站)候機樓

版主: 韋小文, tsuidavid

中國

[問題] 深圳機場(九龍機鐵站)候機樓

想問問各位....我正打算於九龍站乘搭直通車去深圳機場,我想問幾個問題

1. 成程車程75 mins...請問如果我要乘8:35 pm的飛機,應該約幾點上車呢?

2. 我乘南航,可以於九龍辦理 check in嗎?

3.由深圳灣過去機場,過關要幾耐到?

因為我要返工....我放六點....所以睇下就唔就到d車..可以唔駛請假.
唔該各位幫幫手呀!

1.
原帖由 cokolam 於 2008-6-27 23:07 發表 想問問各位....我正打算於九龍站乘搭直通車去深圳機場,我想問幾個問題 1. 成程車程75 mins...請問如果我要乘8:35 pm的飛機,應該約幾點上車呢? ...

趕20:35飛機,20:05停止check-in,最好19:30到機場
九龍機鐵站開17:45, 加75min=19:00
下一班,九龍機鐵站開18:15, 加75min=19:30
再下一班,九龍機鐵站開18:45, 加75min=20:00 (---小心趕不上飛機)

班車路線時間表
http://www.chinalink.hk/co_service_routes16.html

雖說75min,但實際操作時,在口岸要等車等人,
可能不止75min,大約要90min。

我今年4月坐過,深圳機場->九龍機鐵站,
13:00的車次,班車遲到,過了10min才開出,
在口岸又要等車等人(雖然才沒幾個人),
最終14:30才到九龍機鐵站。
(當時是中午時間,路上交通順通無阻)

2.
原帖由 cokolam 於 2008-6-27 23:07 發表 2. 我乘南航,可以於九龍辦理 check in嗎? ...

faq17. 問:請問南方航空可以在九龍機鐵站候車點check in吗?
答:很抱歉,不可以。
http://www.chinalink.hk/faq.html

3.
原帖由 cokolam 於 2008-6-27 23:07 發表 3.由深圳灣過去機場,過關要幾耐到?因為我要返工....我放六點....所以睇下就唔就到d車..可以唔駛請假. ...

由深圳灣口岸過境,一兩兩檢通關手續大約5分鐘左右。
口岸大樓去寶安機場,坐上述直巴,淨車程時間大約半小時。
機場8號線走多久就不清楚,15分鐘一班車,好多人排隊。

不知你公司在市區哪兒,如果趕不上那直巴車,
你打算坐何交通工具到口岸?的士?巴士?

西鐵南昌站->天水圍站,車程23分鐘,連候車大約半小時多。
新嶼巴B2行車大約20min,15分鐘一班車。
這樣算一算,想在18:50前到達深圳灣口岸,似乎很難,除非你打的。

反正18:00下班很趕就是,除非你從屯門/天水圍下班。
pkl_is_pkl.

太謝謝你了,好詳細
不是,我在上環下班的,打算搭地鐵到九龍站再上車
想問問,如果搭九龍站的直通巴,搭5:45 pm 的車去是否最好?
早小小走似乎最保障

還有,是否一過關就可以見到直通巴?因為我都係第一次搭..唔清楚路線點走...

過關落車前,個司機會同你講係邊度上車, 記得拎晒D行李過關.

原帖由 forrestkwan 於 2008-6-28 09:38 發表 過關落車前,個司機會同你講係邊度上車, 記得拎晒D行李過關.

其實我係會去睇北京奧運,去三日兩夜,所以帶個袋仔去就得!!
依家最煩係唔知搭幾點既車去好,仲要睇下可唔可以早走

但我想問去深圳南方check in要搞幾耐?仲要過安全檢查又要搞幾耐....

仲有...係唔係回鄉證同身份證就搭到飛機架啦?
因為第一次返大陸搭飛機,完全唔知係點....

為保險起見,你最好早走一個鐘,趕上1815就ok

深圳機場有兩橦樓, 南方航空在A樓.
用回鄉證就可以搭飛機!
国內check in 同香港check in D時間差不多

以本人經驗 (去/回程都是平日的非繁忙時間), 90分鐘少不了.

可以的話, 乘17:45的班次比較保險.

18:15分?6點3 ok?定係講緊5點3呀?

原來你去北京,
還要在奧運這非常時期去,
安檢一定會做得很緊。
我想,你還是再提早一些前去,
比較保險一些。

記得,液體或者乳狀的東西一定要存倉托運。
其實,除了相機手機等之外,
建議儘可能把所有行李都存倉托運,
以免被安檢翻來查去,浪費時間。
pkl_is_pkl.

原帖由 pkl_is_pkl 於 2008-7-3 04:55 發表 原來你去北京,還要在奧運這非常時期去,安檢一定會做得很緊。我想,你還是再提早一些前去,比較保險一些。記得,液體或者乳狀的東西一定要存倉托運。其實,除了相機手機等之外,建議儘可能把所有行李都存倉托運,以免被安 ...

謝謝師兄
最後決定請半日假先上深圳lup骨,然後慢慢去機場
我想問如果在深圳5點上車 (羅糊) 有沒有問題?還是要更早?

還有,在機場有東西吃嗎/買零食的地方?
不過我林住只係帶背long去炸....去3日..小小衫....因為聽人講存倉等拎行李果刻要等好耐

液體或者乳狀的東西一定要存倉托運

連依d都唔準帶....咁d gel ar..化妝品咪.....

原帖由 cokolam 於 2008-7-3 11:45 發表 還有,在機場有東西吃嗎/買零食的地方?

當然有啦. Pizza Hut 及大家樂都有.

咁可以食pizza hut....A區邊度有呀