旅遊人生 討論區

論壇» 中國 » 青藏版 » 在香港買青藏火車票的情況...

旅遊人生 討論區 » 中國 » 青藏版 » 在香港買青藏火車票的情況...

版主: pazu

青藏版

[報料] 在香港買青藏火車票的情況...

廣州至拉薩/西寧的火車票

在香港可以直接購買廣州至拉薩的火車票, 硬臥下鋪的價錢是 HK$1180, (已經包括人民幣及港幣的差價及 HK$100 的手續費, 只接受港幣付款。)

地址︰
中國鐵路(香港)
地址:九龍紅磡 紅磡火車站G14號鋪
查詢電話:2264 1314
購票手續費: HK$100 (春節期間為HK$150)
預訂時間︰可於出發前一個月訂票, 只收港幣, 在出發前十天拿取火車票
服務評價︰ 一流! 一定有票, 同埋那位售票的四川姨姨好好人, 會很用心去教你如何在香港市區去廣州火車站。

注意︰香港購買的火車票, 是由廣州至拉薩, 如果想買西寧至拉薩, 則要到西寧才能購買。在香港沒有任何旅行社可以代購西寧至拉薩的火車票, 如果要預購這段行程的火車票, 必須聯絡西寧或拉薩的旅行社.

注二: 2009年3月停售, 2009年3月底已經恢復售票. 如果計劃在2010年在香港購火車票, 也要注意一下3月份的情況。

如果嫌中國鐵路HK$100元的手續費貴, 可以考慮親自上去羅湖買票, 詳情:

深圳火車站長途列車售票處

前往方法︰
坐港鐵上羅湖, 出了管制大堂後往前一直走, 往香格里拉大酒店方向走, 先經過 "廣深和諧號列車售票處", 再向前走三分鐘, 就可以看到 "深圳火車站長途列車售票處".

手續費︰每張火車票手續費為RMB 5, 可以提前十天訂票.

注意︰在每年四月至十一月期間以及春節, 最好先在香港購票。就以2009年4月中的情況為例, 本來算是淡季, 但居然買不到翌日門票!  其實除非你經常上深圳, 又或者一次過買很多張青藏火車票, 否則我建議去紅磡中鐵買票, 快靚正, 而且去之前可以先打電話問問紅磡中鐵票務是否緊張。

請留意, 無論在中國鐵路(香港) 買票, 或是在深圳火車站長途列車售票處買票, 都只能買到由廣州出發的青藏鐵路火車票。

另外, 在香港另一個代售青藏鐵路車票的機關叫中旅社, 至於服務, 很多旅客反映, 好差, 成日訂唔到票, 又不能替旅客安排在同一車廂 (反而較遲買票的旅客可以在同一車廂)............................. 建議大家選用中國鐵路(香港), 手續費相差無幾。

於廣州買票係唔係預售七日?

拉薩以前是十天前可以買票,
但現在改了,在拉薩火車站只能提前5天買票。

我岩岩去問過中國旅行社

佢話可以最早7日前去訂 但要向出發前3日先知  買唔買到!!

硬坐595$ 硬卧約1100$  軟卧約1800$到~~ 佢話呢個係4月時既價錢  最後以出票價錢為準~~

評分人數

• pazu: 謝謝報料旅遊公積金 + 10 æ

中旅社始終都無變過,咁睇o黎真係要上廣州一轉

相信未必跟中旅社有直接關係,因為在中國買火車票,幾十年來都是極其困擾的問題。
http://blog.yahoo.com/csuse123
內容包羅萬有,天文地理、金融財經、科技電腦、旅遊攝影、生活時事等,希望大家喜歡。

我是當日早上在西寧火車站買的票..原本早一天黃昏就到了火車站買了...
但因為晚上有太多人了~~迫死人之餘仲要賣票的人做到好唔好老脾..就算有票都唔賣...好奇怪..同埋唔知点解火車公司鍾意keep住d票...所以d公安叫我們第2天早上再來等開門...應該會再有票的..
到了第2天早上7:00am巳經有好多人在排隊了...一問之下才知道他們5点几巳經在排隊..我們有7個人..但只買到4張軟臥+3張硬臥..仲要全部分開坐...点知上到去火車發現仲有好多吉位冇人..搞咗好耐才可以加$$做7張軟臥同一卡..

逢勸各位千萬不要在6:00pm後去買了...最好是在之前一天的下午3-4点....

評分人數

• pazu: 謝謝報料旅遊公積金 + 10 æ

原帖由 chiu001hk 於 2008-6-27 19:04 發表 我岩岩去問過中國旅行社佢話可以最早7日前去訂 但要向出發前3日先知  買唔買到!!硬坐595$ 硬卧約1100$  軟卧約1800$到~~ 佢話呢個係4月時既價錢  最後以出票價錢為準~~ ...

我在7月1日下午去過灣仔中旅社問過, 佢哋話而家唔可以代訂任何青藏火車票, 要八月以後才可以再提供相關服務....

原帖由 kamon 於 2008-7-2 11:44 發表 我是當日早上在西寧火車站買的票..原本早一天黃昏就到了火車站買了...但因為晚上有太多人了~~迫死人之餘仲要賣票的人做到好唔好老脾..就算有票都唔賣...好奇怪..同埋唔知点解火車公司鍾意keep住d票...所以d公安叫我 ...

請問你是甚麼時候 (何月何日) 在西寧呢?

原帖由 kamon 於 2008-7-2 11:44 發表 我是當日早上在西寧火車站買的票..原本早一天黃昏就到了火車站買了...但因為晚上有太多人了~~迫死人之餘仲要賣票的人做到好唔好老脾..就算有票都唔賣...好奇怪..同埋唔知点解火車公司鍾意keep住d票...所以d公安叫我 ...
嘩,睇o黎西寧都幾難搶票

請問香港人能在廣州買火車票嗎?

原帖由 Margaret1126 於 2008-7-3 17:18 發表 請問香港人能在廣州買火車票嗎?

據中國鐵路紅磡分行的姐姐仔講, 香港人可以在廣州火車站買青藏鐵路火車票, 要出示身份証.

回覆 9# 的帖子

我是6月9日在西寧買的青藏鐵路票啊!!一到黃昏時間..西寧火車站就迫滿了人..
但我又唔想在香港買...因為要收手續費..