旅遊人生 討論區

論壇» 日本 » [日本]北海道 » 北海道7天自駕遊 (東京轉機)

旅遊人生 討論區 » 日本 » [日本]北海道 » 北海道7天自駕遊 (東京轉機)

版主: *空缺中*

[日本]北海道

7人車好d....後面o個2個人坐得舒服好多......
如果o係北海道租車,多數長途車.....唔喪踩既話 1500cc同2000cc 油$唔爭好多
除左札幌d多多層停車場,大d既車都唔會好難泊

原帖由 travelpooh 於 2008-5-26 13:30 發表 請問如果係4個人, 一個硬喼, 3個大背包, 咁又應該咩野車好呢?? 是否都是7人車?? 請問有咩車可以suggest呀?? 想平租同埋慳油d的. 我都睇過呢個website, 不過, 就是不知怎樣選擇才合適. http://www2.tocoo.jp/?fi ...

慳油 ? 其實係一個冇人發見既問題, 個個只係講租車邊道平,其實我"貴租平用",下個月去北海道,我訂左Toyota PRIUS 油電混合車,
油費佢真係勁平, 我朋友租 Toyota ist 1300 cc, 每次入油 Prius 都平過佢架 1300cc仔 30%,又環保,又慳$$$,  
一個硬喼, 3個大背包,都可能得架, 你可以考慮下,

http://toyota.jp/prius/

今次北海遍之旅我6日27出發. 7月7日番!

又有問題想再問下, 如果係六個人的話, 咁又應該租咩車好呢??
一架7人車, 是否都ok呢?? 邊種好呢??
如果兩個司機都係新牌仔, 係北海道駕車有冇咩問題要留意呢??

原帖由 travelpooh 於 2008-5-28 15:48 發表 又有問題想再問下, 如果係六個人的話, 咁又應該租咩車好呢?? 一架7人車, 是否都ok呢?? 邊種好呢?? 如果兩個司機都係新牌仔, 係北海道駕車有冇咩問題要留意呢?? ...

如果6個大人,行李太多都好抆水
兩個司機都係新牌仔就...
組織搜索隊到可能地區搜索, 價錢另議!

新牌仔,就好係香港搵人操一操手車先去,
去到,慢慢揸,放鬆D,身邊最好有個人幫手睇路都應該OKAY

原帖由 travelpooh 於 2008-5-28 15:48 發表 又有問題想再問下, 如果係六個人的話, 咁又應該租咩車好呢?? 一架7人車, 是否都ok呢?? 邊種好呢?? 如果兩個司機都係新牌仔, 係北海道駕車有冇咩問題要留意呢?? ...

你地六個人會帶幾多個行李? 車頭坐2個,中間坐3個,車尾坐1個,你地只可以收起車尾1個位,放到2個29inch度加d旅行袋咁架

呀~ 係咪全部大人?

你地好勇,兩個新牌仔

六個人有大人同小朋友,你可以租大型七人車,如果六個都係大人就最好租兩架.
其實北海道好易渣,比名古屋,東京...新手完全唔係問題,最緊要唔好超速.

原帖由 Blueray 於 2008-5-29 00:32 發表 六個人有大人同小朋友,你可以租大型七人車,如果六個都係大人就最好租兩架. 其實北海道好易渣,比名古屋,東京...新手完全唔係問題,最緊要唔好超速. ...

係北海道, 係札幌的交通會否麻煩d呢??
請問通常的速度是多少??
在公路上又是多少??
在自動車道, 即係有料道路, 速度有冇最低幾多, 最高又係幾多的呀??

原帖由 travelpooh 於 2008-5-29 07:09 發表 係北海道, 係札幌的交通會否麻煩d呢?? 請問通常的速度是多少?? 在公路上又是多少?? 在自動車道, 即係有料道路, 速度有冇最低幾多, 最高又係幾多的呀?? ...

札幌,大通公園,薄野(ススキノ)就比較繁忙,路口有較多one way, 睇住GPS,早 d 選定行車路線就冇咩問題.

國道燈位較多  40-60Kmh
自動車道 100Kmh 左右, 我就行110~120 左右

以下web site 有北海道 Live web cam
http://www.hbc.jp/live-cam/hakodate.html

http://www.hbc.jp/live-cam/i-live/etc.html

原帖由 travelpooh 於 2008-5-29 07:09 發表 係北海道, 係札幌的交通會否麻煩d呢?? 請問通常的速度是多少?? 在公路上又是多少?? 在自動車道, 即係有料道路, 速度有冇最低幾多, 最高又係幾多的呀?? ...

自動車道好似最高都係得80 - 100,
正常一定會超速

叫你朋友留意有部風路段要注意橫風,

見到有"スピ一卜...落"就一定要慢,表示有機會有雷達..

日本超速幾多先會被影?
香港d 白鴿籠超15km 先會影

如果唔同司機的話,記得紀錄邊個係邊處揸。