旅遊人生 討論區

論壇 » 中東以及非洲 » 伊朗駐香港領事館申請Visa更新

旅遊人生 討論區 » 中東以及非洲 » 伊朗駐香港領事館申請Visa更新

版主: ketchup

中東以及非洲

[簽証] 伊朗駐香港領事館申請Visa更新

大家好, 今天 (18Feb2013) [Mon] AM 剛去伊朗駐香港領事館申請Visa,
大家可能都有聞伊朗領事館申請簽證的所需文件是時常更新的,
咁我在這裡就Update一下今日既申請文件啦, 給大家一個參考。

伊朗駐香港領事館
Address: 灣仔港灣道25號海港中心1001-2室
Tel: (00852) 2845 8002 OR (00852) 2845 8005

Info updated as per 18Feb2013

Submission of Application:
~18Feb-Monday Morning,
~另申請前在08Feb致電伊朗領事館問, Staff說收表日現在是MON-FRI AM (12:30PM 前)都可以了。

Type of Visa:
~我申請的是 Tourist Single Visa

Documents Needed:
(1) Passport 正本
(2) Passport 副本 x 1
(3) 證件相 x 1
(4) 填好的Application Form

Visa Fee:
~現在費用是HKD700 for Normal
~最值得高興的是現在不用事前去印度銀行交錢了, 可以預備好現金HKD700直接交給領事館Counter.

預計取簽證日:
~我的Receipt上寫的取得簽證日是22FEB (FRI) 16:00-17:30.

一如前輩們所說,
他們是Keep Changing的,
所以如果大家去申請時與我所寫既時間相隔得比較遠, 就要打電話去confirm一下, Staff能說廣東話的.

祝大家順利 !

小遊

回復 1# 小遊

小遊,
                請問您的証件相係米普通就可以,女既駛唔駛包住頭影呀?
2011&之前-中日韓星馬台泰越,澳英美法,瑞意比荷盧,土耳其,埃及,印度,尼泊爾,突尼西亞
2012-西藏,柬埔寨,老撾,緬甸,瑞典,挪威,丹麥,芬蘭,克羅地亞,黑山,俄羅斯,波羅的海三國,匈捷奧,斯洛伐克
2013-北疆,中亞四國,斯里蘭卡,德國,西班牙,葡萄牙,塔斯曼尼亞,伊朗,阿美尼亞,格魯吉亞,斯洛文尼亞,塞爾維亞,保加利亞,以色列,約旦
2014-北海道,孟加拉,埃塞俄比亞,南印度,印尼,南美6國

Thank you for up-dated information!  

回復 2# cyeung1288

Hi cyeung1288,

証件相
~我給她的是一般的證件相片, 也沒有特別指明要藍底的還是白底的, 因我有藍底的所以便給藍底的證件相。
~在香港辦證, 女生的相片不用包頭的。

E+做伊朗Visa, 感覺是好方便, 留意只在AM收FORM的, PM不收嫁 ; 而取證則相反, PM取證的。

Thks
小遊

回復 4# 小遊

多謝您既資訊,我今日去辦,岩岩趕到星期—取回,因為星期二要用passport飛。
另提—提3月21号開始伊朗有兩個星期假期,要辦簽證最好3月10号前去申請。
2011&之前-中日韓星馬台泰越,澳英美法,瑞意比荷盧,土耳其,埃及,印度,尼泊爾,突尼西亞
2012-西藏,柬埔寨,老撾,緬甸,瑞典,挪威,丹麥,芬蘭,克羅地亞,黑山,俄羅斯,波羅的海三國,匈捷奧,斯洛伐克
2013-北疆,中亞四國,斯里蘭卡,德國,西班牙,葡萄牙,塔斯曼尼亞,伊朗,阿美尼亞,格魯吉亞,斯洛文尼亞,塞爾維亞,保加利亞,以色列,約旦
2014-北海道,孟加拉,埃塞俄比亞,南印度,印尼,南美6國

多謝報料。
請問visa有效期係幾耐呢?

請問各前輩是否在同一本passport內申請了伊朗的VISA便不能申請美國的?

謝謝 ^^
長洲, 歐洲... 南北美洲...
西貢, 西藏... 西西里... 阿里... 阿里山...
越南丫島...
面書: shekchai7484@yahoo.com.hk

回復 5# cyeung1288

你怕唔怕時間真係預得太緊呢,
雖然我的是18FEB2013 AM (MON)申請, Receipt上寫的是22Feb2013(FRI) PM取證
但申請Visa的事,有咩延遲也時有發生個喎,
而伊朗領事館例行也是寫着 "Normal Visa : 7 Working Days",
加上你的Case是隔了個THU and FRI (伊朗例假),FRI and SAT (香港例假),
還是你有另一本Passprot可用,
否則 cyeung1288咁預的話都好博喎。

THKS
小遊

回復 6# Franky

Hi Franky,

有效期3個月,於有效期內入境可以了。

THKS
小遊

回復 7# shekchai

Hi Shekchai,

不好意思,你的問題我沒答案,請其他前輩指點啦。

THKS
小遊

回復  Franky

Hi Franky,

有效期3個月,於有效期內入境可以了。

THKS
小遊
小遊 發表於 2013-2-19 12:53

有效期3個月,那在伊朗最長可留多久呢?

回復  cyeung1288

你怕唔怕時間真係預得太緊呢,
雖然我的是18FEB2013 AM (MON)申請, Receipt上寫的是22Feb2013(FRI) PM取證
但申請Visa的事,有咩延遲也時有發生個喎,
而伊朗領事館例行也是寫着 "Normal Visa : 7 Working Days",
加上你的Case是隔了個THU and FRI (伊朗例假),FRI and SAT (香港例假),
還是你有另一本Passprot可用,
否則 cyeung1288咁預的話都好博喎。

THKS
小遊
小遊 發表於 2013-2-19 12:47

冇辦法啦,我尋晚先返到香港,跟住要4月中先有長d時間喺香港,如果到時d手續有乜變掛,4月尾出發前攞唔到簽證仲大件事!
我都仲有第二本passport ge,不過要check 下買機票時有冇落個passport no. 先。
另發覺張申請表要填n咁多資料,申請過咁多簽證第—次見!

有效期3個月,那在伊朗最長可留多久呢?
Franky 發表於 2013-2-19 13:22

應該可以留1個月,不過到期前喺果邊申請延期都可以,但如果去到先申請落地簽證,最多批14日而且唔可以延期。