旅遊人生 討論區

論壇» 中國 » 青藏版 » Urgent! 喺香港點買西寧or蘭州到拉薩車票?

旅遊人生 討論區 » 中國 » 青藏版 » Urgent! 喺香港點買西寧or蘭州到拉薩車票?

版主: pazu

青藏版

好的,謝謝各位!我都有去過12306.com睇過
但剛剛問了中鐵櫃位個姐姐,佢話香港人回鄉證的話,
上網買唔到架,因為佢要大陸信用卡,同埋個system讀唔到回鄉證

Anyway, 多謝你哋嘅解答,可能都係坐飛機去,回程先坐火車喇:)
regina930 發表於 2012-6-21 14:57

回程火車無野睇架......坐去程啦(個人經驗)
揾個有國內戶口嘅人幫你買飛
跟住上車嗰日,去廣州東長途客車售票處(最好早小小啦)
行去右邊第二條,或第一條隊,用ORDER NO及回鄉證拿飛。

點解回程火車無嘢睇呢?我去程又坐過, 回程又坐過, 兩程都坐過好多次, 我都覺得景色差不多, 無乜大分別。

本身我並不主張冒險
但係以下方法一試無妨
落左車去西寧西火車站
買即日走硬臥/軟臥飛(下午一點過後去到火車站買飛)
通常都會有飛剩返出黎
因為旅行社賣唔到啲飛佢地會攞去火車站退,都係虧5%手續費
總之唔駛理黃牛....佢地賣唔出啲飛,都要拿去退
如果要買黃牛,自己曉講價啦(飛錢+5%退票錢)再加小小就可以
睡袋不是袋 發表於  

呢個機會成功率高唔高?我好想坐火車去,但怕去到西寧買唔到火車票都唔知可以點...

呢個方法的成功率唔高, 要看彩數, 尤其夏天...

如果時間多, 可以等多兩三日碰運氣。
如果時間無多, 就坐飛機, 唔好諗咁多。

我上次找深圳旅行社代購,硬臥¥1600

遊走西藏,夢進天堂﹔相思最難忘...
阿米~Ame
http://www.facebook.com/ckl9413

呢個機會成功率高唔高?我好想坐火車去,但怕去到西寧買唔到火車票都唔知可以點...
tyt20523 發表於 2012-6-22 09:14

如果想坐火車入西藏,而買唔到西寧往拉薩火車票,咁就要試一下以下方法
條件1:你要先查一下K9811由格爾木到拉薩有無臥鋪(毎車都會有2-4張軟臥, 3-9張硬臥會剩返出黎)
如果有.....喺西寧站先買異地票
條件2:查一下K9803往格爾木有無臥票(客流唔多,應該問題不大)

先坐K9803硬臥去格爾木,西寧西21:25開車第二朝0700到格爾木
再坐K9811去拉薩,西寧西2200開,0732到格爾木,0752開車

簡單再解一解轉車過程(以6月22日上車為例)
6月22日 21:25 登上K9803往格爾木
6月23日 0700 到達格爾木
6月23日 0732登上K9811往拉薩
6月23日晚到達拉薩

我上次找深圳旅行社代購,硬臥¥1600
ckl9413 發表於 2012-6-22 10:41

硬臥由西寧至拉薩, 523元... 咁咪即係1077是手續費?都幾得人驚!

好的,謝謝各位!我都有去過12306.com睇過
上網買唔到架,因為佢要大陸信用卡,同埋個system讀唔到回鄉證

Anyway, 多謝你哋嘅解答,可能都係坐飛機去,回程先坐火車喇:)

中鐵個姐姐講得唔arm
回鄉證係可以登記訂飛的, 到時提早去返始發火車站櫃枱取票就得
只係過數方面, 的確係只收大陸戶口/卡
所以, 香港人返大陸開左戶口, 係可以買的, 我試過係買到的

一兩張都可以試下12日前, 一放票就去試下搶飛
反正入拉薩的飛機都無乜打折(我見旺季通常得9.x折 )
搶唔到火車票, 咪買機票lor, 價錢應該唔差好多吧??

另外, 其實唔一定係中國信用卡 (申請起嚟都幾麻煩), 任何一個內地的網上銀行戶口, 其實都可以。我覺得建設銀行的服務不錯。 (要去內地開建設銀行戶口, 香港的不一樣的)

.......
...

完全是廢話!錯誤!我相信中鐵的人根本沒有試過上網買,又或者根本有利益衝突,不希望香港人上網買。我可以肯定,香港人可以買,而且已有不少人,包括我自己,上網買過。
1. 港澳居民來往內地通行證(即回鄉證)是認可文件之所之一,見有關規則http://www.12306.cn/mormhweb/tlcs/201112/t20111221_2099.html及附圖可見:

2. 不一定要信用卡,其實任何已開通網上支付的內地銀行戶口就可以用來付款,一如到內地航空公司買機票一樣。
有關購票細節,請看http://www.travellife.org/forum/viewthread.php?fid=1&tid=91817
對於這些不正確言論,我會見一次打擊一次,絕不手軟!
http://blog.yahoo.com/csuse123
內容包羅萬有,天文地理、金融財經、科技電腦、旅遊攝影、生活時事等,希望大家喜歡。

回復 24# wahcli

哦!我差啲比中鐵啲人騙了!咁如果我上網買飛,我無大陸銀行戶口,請問知唔知支付寶可唔可以付款?
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

支付寶唔可以買, 只可以用網上銀行卡。

去深圳辦個戶口, 可以去建行開戶, 上去一次有少少麻煩, 但以後都可以用.

回復 21# pazu

我上次找深圳旅行社代買,硬臥¥1600

我上次找深圳旅行社代買,硬臥1600

Sorry, 打漏了個「張」字~嚇死我¥1600

遊走西藏,夢進天堂﹔相思最難忘...
阿米~Ame
http://www.facebook.com/ckl9413