旅遊人生 討論區

論壇 » 同是天涯同路人 » 有無80後打算環遊世界/已經環遊左世界?[香港]

旅遊人生 討論區 » 同是天涯同路人 » 有無80後打算環遊世界/已經環遊左世界?[香港]

版主: winson, PsyLai, eot

同是天涯同路人

[歐美] 有無80後打算環遊世界/已經環遊左世界?[香港]

不限
開始時間 2014-1-1 00:24
活動地點 全世界
每人花銷 100000 元
性別 不限
徵集截止日期 2014-1-1 00:24
如題!
可否交流下心得? 例如:方法, 路線, 洗費等等
或者講下你地既計劃, 睇下可否結伴同遊?

已報名人數: 0 人

唔知樓主對世界既定義係有幾大有幾遠呢?喺台灣睇過—本書,作者喺五大洲各去過—兩個國家,就話環遊咗世界喇!
2011&之前-中日韓星馬台泰越,澳英美法,瑞意比荷盧,土耳其,埃及,印度,尼泊爾,突尼西亞
2012-西藏,柬埔寨,老撾,緬甸,瑞典,挪威,丹麥,芬蘭,克羅地亞,黑山,俄羅斯,波羅的海三國,匈捷奧,斯洛伐克
2013-北疆,中亞四國,斯里蘭卡,德國,西班牙,葡萄牙,塔斯曼尼亞,伊朗,阿美尼亞,格魯吉亞,斯洛文尼亞,塞爾維亞,保加利亞,以色列,約旦
2014-北海道,孟加拉,多哈,埃塞俄比亞,南印度,印尼

多謝你既回覆!
其實我都未係好確定...因為我依家先再開始plan
我睇過一本書叫<<不去會死>>, 大概就係每個州都會去流浪一下,
至於去幾多個國家, 或者留幾耐, 就視乎到時再計劃...
唔知各位明唔明我想表達D咩

我有興趣, 得閒可交流一下

回復 1# irismanman

環遊世界是我自小的夢想。讀書時開始實行至今,每年去d地方。我4-5月會去英國及土耳其,有無興趣同遊?

http://www.travellife.org/forum/viewthread.php?tid=117332&extra=page%3D1

回復 4# UENYI

請問有沒有打算何時起行?以何種方式環遊呢?

我有興趣, 得閒可交流一下
UENYI 發表於 2013-2-25 11:51

有無打算幾時起行?同埋用咩方式?

我都定佐每年會Backpack 去一個地方,
依家計劃緊3月尾去旅行, 有無興趣一齊join,
雖然有d 趕~^^"~

回復  irismanman

環遊世界是我自小的夢想。讀書時開始實行至今,每年去d地方。我4-5月會去英國及土耳其,有無興趣同遊?
casablanca 發表於 2013-2-25 18:38

我主要係想一次過去....流浪果隻...

我都定佐每年會Backpack 去一個地方,
依家計劃緊3月尾去旅行, 有無興趣一齊join,
雖然有d 趕~^^"~
walter 發表於 2013-2-26 11:51

我係打算去一次流浪...
不過你計劃去邊度?

回復 10# irismanman

暫定29/3-7/4 去斯里蘭卡, 我開佐post 招人
http://www.travellife.org/forum/viewthread.php?tid=117625

環遊世界定義好廣ge
我去過6,70個國家
歐洲, 南美洲, 非洲, 中東, 中亞都去過
但我都覺得只係周遊列國

Anyway你要睇住budget去玩
同埋visa,天氣,假期果d自己都留意下

環遊世界定義好廣ge
我去過6,70個國家
歐洲, 南美洲, 非洲, 中東, 中亞都去過
但我都覺得只係周遊列國

Anyway你要睇住budget去玩
同埋visa,天氣,假期果d自己都留意下
spham 發表於 2013-2-26 18:53

謝謝提醒 咁你覺得環遊世界係咩?
我想係流浪果種 無咩行程
不過留意假
期係咩意思呢?:)