旅遊人生 討論區

論壇» 中國 » 華南 » 深圳。藝術文化遊

旅遊人生 討論區 » 中國 » 華南 » 深圳。藝術文化遊

版主: *空缺中*

華南

[分享] 深圳。藝術文化遊

一向對深圳印象都唔係幾好,
覺得好亂、好噪、好多人。
不過原來只係因為我之前只係去「好亂、好噪、好多人」個D區(例如東門...)!
深圳有D地區都幾高級、舒服,
今次去左一D藝術館同博物館,同大家分享下~

華‧美術館

搭地鐵到華僑城站,出站就係Intercontinental,
佢有間船形酒吧,向個個方向再行前少少就會見到華美術館。

華‧美術館應該係冇常設展覽,
但係keep住有唔同主題展,
我去的時候就係一個日本攝影師的作品展。

就算咁啱唔中意個展覽,
個美術館建築物本身都好靚,值得欣賞。

何香凝美術館

華‧美術館再向前行少少就係何香凝美術館。
都係冇常設展覽,呢度就要門票Y20。
我去的時候係一個日本印象派大師的作品展。

OCT華僑城創意文化園

呢個地方近地鐵僑城東站,位處一個工業區入面,
好surprise既係佢周圍的工廠仲係operate緊,
而環境又幾好咁ga bor,d路種左好多樹。

個度每個月第一個星期六、日都會有小市集,
賣下d手工藝品之類,都幾熱鬧。
有幾間餐廳都幾有情調,
可以坐下飲杯咖啡。

總括黎講以上三個地方,唔可以話特別thrilling,
但係呢個area好有藝術紛圍,會有好多藝術人行逛,
大陸呢種氣氛一定好過香港。

深圳博物館

呢個國家級博物館呢兩年先裝修好,非常modern。
位於深圳市民中心,可以搭地鐵到市民中心站。
如果未去過的話一定會amazed at市民中心呢個咁巨形的建築。

展覽由古代到現代都有,最特別係有講好多嶺南文化,
都係香港人非常熟悉的。
另外有深圳從改革開放的發展史。

My footprint:
China, Korea, Japan, Vietnam, Philippines, Thailand, Mongolia, South Africa, Italy, Switzerland, France, Belgium, Netherlands, Britain, Russia

還有大芬油畫村內的美術館

謝謝好介紹!

其實深圳早就已經發展得唔再好似以前嘅小漁村咁啦~
所以我哋應該以一個新嘅角度去看待。
仲有就系公交站喺康佳集團,果附近都有好多嘢睇,外國人都好鐘意果度。
我鐘意直接打電話39622829訂酒店

好吸引! 請問2天可否行哂以上提過的?

兩日絕對行得晒,都夠時間慢慢睇下D展覽~
My footprint:
China, Korea, Japan, Vietnam, Philippines, Thailand, Mongolia, South Africa, Italy, Switzerland, France, Belgium, Netherlands, Britain, Russia

謝謝! 我想問應該先去大芬油畫村再去深圳博物館,還是反過來? 坐什麼車去大芬油畫村?