旅遊人生 討論區

論壇» 北美洲 » 美國 » 簽証面試所需文件

旅遊人生 討論區 » 北美洲 » 美國 » 簽証面試所需文件

版主: Jacky@NYC, samflower

  美國

[簽証] 簽証面試所需文件

我同屋企人想8月-9月去美國玩, 全家人都有工作, 亦有公司信, 除咗我!!
因為我剛剛辭咗職, 遲d去working holiday,
所以公司出俾我嗰封信冇寫到批假俾我去,
只係証明我喺度做到8月, 攞咗working holiday visa
我做既只係細公司, 而且冇咭片, 除咗存摺之外, 冇任何個人資產.

想請教大家, 到時interview, 除咗以下文件仲有咩要帶呢?
- passport (有working holiday visa, 可證明下年4月前一定要出發)
- 證件相
- 存摺
- DS-160表格確認頁
- 銀行收據
- 預約確認書
- 公司信 (雖然我知我呢封冇乜力)

另外, 我諗住同屋企人一齊做group interview, 係咪上到領事館既時候同佢哋講就可以ga la?

萬分感謝!!!

不知你去了美國領事館沒有,假如未去,我可以告訴你 :

group interview 是可以的,就是你們一家人一起站於窗口前,內裡的領事館人員會問你們問題。但肯定會向他們認為未有足夠文件支持的人問更多問題。

例如,你去美國幹甚麼,準備停留多久,那邊有人接應你嗎,你能顯示已購的來回機票嗎 [因為你前面說你冇任何個人資產] 等等的問題,甚至是用英語來問你,假如你的英語能力太差,也會影響你的簽證 [他們怕你去了那邊做黑工]。

不過,你既然與家人同行,你又能證明你與家人的身份,例如出示出世紙,否則也要其他證明例如居住一起的證明 [確是有人刻意扮家人的],就算你無個人資產,但你家人有的話,而又是肯定的一起去一起回來的話,你的簽証還應是OK 的。

Thanks a lot, yauji~
上個禮拜已經in咗啦, 今日收到簽咗10年!
過程十分順利, 只係等交文件既時候又熱又焗, 排隊既時候仲有人暈咗, 大家去美國領事館真係要帶d水同扇.....

我呢次interview個官都係問咗幾個問題, 都係問去邊, 有冇親戚喺嗰邊? 佢攞咗綠咭未? 佢去咗美國幾多年? 又問我哋做咩職業? 連我要去working holiday既嘢都冇問到~
整個過程唔洗10mins就OK咗啦~ 冇問過我攞存摺, 出世紙呢d嘢.....
可能係我個官好人, 見到格離有d要in好耐, 好似有好多問題問咁~