旅遊人生 討論區's Archiver

billy 發表於 2004-8-26 18:57

[問題] 泰國內陸機票

最近有不少人問我有關泰國內陸機票, 由曼谷<->蘇梅, 曼谷<-->布吉資料, 我回答說大約HKD100-200單程, D朋友又似乎不相信 :(

不得不把這post上來分享 :-?

有一間馬來西亞航空公司www.airaisa.com就可以網上book這些平機票了。此公司也是之前報紙上講的曼谷<-->澳門200大元的航空公司了。它的經營方式和其他budget Airline(e.g. ValuAir, RyanAir)差不多。

billy 發表於 2004-8-26 18:59

去布吉價錢

billy 發表於 2004-8-26 18:59

Yahoo Currency Converter

prokenic 發表於 2004-10-25 12:07

內陸機航空公司網站

內陸機航空公司網站

編排你的泰國行程必用
www.phuketairlines.com
www.siemreapairways.com
www.bangkokair.com
www.nokair.com (就有新航線 HK<>phuket)
www.onetwo-go.com
www.orient-thai.com
www.airandaman.com/home.html
www.pbair.com/index.asp
www.thaiair.com
www.airasia.com (最平)

billy 發表於 2004-10-25 12:20

好有用, 我會將此topic置頂!!

Re: 內陸機航空公司網站

[quote]Post by [i]"prokenic"[/i] :
內陸機航空公司網站

編排你的泰國行程必用
www.phuketairlines.com
www.siemreapairways.com
www.bangkokair.com
www.nokair.com (就有新航線 HK<>phuket)
www.onetwo-go.com
www.orient-thai.com
www.airandaman.com/home.html
www.pbair.com/index.asp
www.thaiair.com
www.airasia.com (最平)[/quote]
你好似講過話如果唔想快死的話就唔好坐OX???
又話唔好為<慳幾佰>而斷送生命,但你而家又
教這裡的網友坐平機???真令人費解 :?

prokenic 發表於 2004-10-27 10:18

[quote]Post by [i]"m&m"[/i] :

教這裡的網友坐平機???真令人費解 :?[/quote]
OX的確係幾差, 聽聞係華航的舊機。

又聽聞OX將兩班機的乘客夾埋一齊飛。咁恐怖既事我唔講,網友都可以自己的能力作出判斷。記得買埋旅遊保險呀 :D

你指的<慳幾佰>係我叫人唔好上d無良細細間野雞旅行社,如新假期上的廣告,以$999 5日4夜 4/5星酒店飛布吉/曼谷又包來回接送又包1小時按摩作招來的廣告, 不要心理上似乎省左幾百蚊而浪費自己的時間金錢心機青春,呢度都值幾百蚊,倒頭來得個吉又去唔成旅行。

最近康泰5日4夜泰國曼谷、芭堤雅都係 $999. +$60燃油費, $400小費 +機場稅。
詳情 http://www.hongthai.com/TourItin/BOO5SPC.pdf

Airasia 我座過啦, 又平又安全。
Airasia 係一間已有錢廉的平價航空公司, 機隊平均年齡為6歲。
真係值得推介又推介。 :D

sammi 發表於 2005-3-15 17:11

試左係airasia 買特價機票, 但因為去程航班取消…….我趁機唔搭. 轉搭火車去目的地.
回港後打長途電話去辦理退款 (已打定輸數無得退款, 因來回機票, 只花HK$ 2xx ), 交涉後竟然來回程都有得refund.
太好啦!

Tirak 發表於 2005-4-14 19:18

[quote]Post by [i]"prokenic"[/i] :
[quote:c53d28491e="m&m"]
OX的確係幾差, 聽聞係華航的舊機。

又聽聞OX將兩班機的乘客夾埋一齊飛。咁恐怖既事我唔講,網友都可以自己的能力作出判斷。記得買埋旅遊保險呀 :D

你指的<慳幾佰>係我叫人唔好上d無良細細間野雞旅行社,如新假期上的廣告,以$999 5日4夜 4/5星酒店飛布吉/曼谷又包來回接送又包1小時按摩作招來的廣告, 不要心理上似乎省左幾百蚊而浪費自己的時間金錢心機青春,呢度都值幾百蚊,倒頭來得個吉又去唔成旅行。

Airasia 我座過啦, 又平又安全。
Airasia 係一間已有錢廉的平價航空公司, 機隊平均年齡為6歲。
真係值得推介又推介。 :D[/quote]

對, Thai AirAsia 比 馬來 AirAsia 的機齡更新. 並已order超過十架新機,新機到齊後以全新機隊服務. 現在的機隊泰半是全新飛機了. 以low cost airlines 而言實在是大手筆. 冇法啦,總理太有錢laa.

Tirak 發表於 2005-4-14 19:36

[quote="m&m"][quote]Post by [i]"prokenic"[/i] :

low cost airlines 並不等於不安全,
low cost airlines 只是在成本開支上與傳統airlines的經營手法不同, 主要是省下agents (以直銷手法推銷)的佣金,及機上服務簡化(如機上餐飲需自付). 這些是不會影响航機的飛行安全的.

如 Thai AirAsia是用新機, 且機長不限國籍,故高成本起用泰國及外籍好的機長. 安全率應該算高.

OX用的是超舊機.CX的L1011有幾舊? OX開檔時是用舊CXL1011的.
OX可能用泰國某大航空公司不合格的機師.
你話有幾安全呢!

prokenic 發表於 2005-4-14 22:30

點解咁 quote既??

我絕對會幫親low cost airlines 架,自己座過啦。
只不過不能接受OX airline的問題。

old guy 發表於 2005-4-15 07:59

Thanks for sharing!!

:wink:  :wink:

blee 發表於 2005-6-9 22:28

[quote]Post by [i]"sammi"[/i] :
試左係airasia 買特價機票, 但因為去程航班取消…….我趁機唔搭. 轉搭火車去目的地.
回港後打長途電話去辦理退款 (已打定輸數無得退款, 因來回機票, 只花HK$ 2xx ), 交涉後竟然來回程都有得refund.
太好啦![/quote]

Sammi, 來回機票, 只花HK$ 2xx. Where did you get the special price? Via internet? I've just visited their website, but it was about 1,xxx B for a single trip going to Phuket in July.

sammi 發表於 2005-6-9 22:46

[quote]Post by [i]"blee"[/i] :
[quote:13fc2805af="sammi"]試左係airasia 買特價機票, 但因為去程航班取消…….我趁機唔搭. 轉搭火車去目的地.
太好啦![/quote]

Sammi, 來回機票, 只花HK$ 2xx. Where did you get the special price? Via internet? I've just visited their website, but it was about 1,xxx B for a single trip going to Phuket in July.[/quote]

機票是air asia 推特價票時買. (大約離出發日期有1個月以上時間).
你可輸入不同日期, 有不同價錢, 早上及晚上既機又平d.

我打算過兩個月買xmas 既內陸機票. 因現在只有10月票預售.

blee 發表於 2005-6-9 23:09

[quote]Post by [i]"sammi"[/i] :

機票是air asia 推特價票時買. (大約離出發日期有1個月以上時間).

我打算過兩個月買xmas 既內陸機票. 因現在只有10月票預售.[/quote]

機票可否改期(改前/后)???附加費?

sammi 發表於 2005-6-9 23:19

[quote]Post by [i]"blee"[/i] :
[quote:0e6ed9265f="sammi"]

我打算過兩個月買xmas 既內陸機票. 因現在只有10月票預售.[/quote]

機票可否改期(改前/后)???附加費?[/quote]

改期要加$, 好似要幾百baht.
不過要視乎邊種機票.

不過, 都要有心理準備佢隨時cancel 機. 只用sms send 去手機.
打電話去改其他flight. no additional charges

peacewarrior 發表於 2009-8-7 15:54

please delete or update

Seems an outdated topics? Can you update info for ChiangMai 2009? any busget motel recommended?

頁: [1]