旅遊人生 討論區's Archiver

stanleypyk 發表於 2009-2-9 17:13

有沒有人參加過驢友專業旅行社!

因我準備於現代中國及驢友旅行社其中選一間去雲南元陽及羅平看梯田和油菜花田,請問有沒有人參加過驢友旅行社,可否講講對驢友旅行社的評價呢?謝!

[[i] 本帖最後由 stanleypyk 於 2009-3-17 21:17 編輯 [/i]]

lily17 發表於 2009-2-10 11:15

我都係跟驢友佢地去元陽羅平玩,報著3月既團.新年我朋友裝佢地去龍脊梯田既團,返來話吃,住,行程都安排得好好,領隊同導遊都好細心,仲話開車個師父好有安全意識.佢地去既地方係山區,但係都安排得令我朋友咁讚,所以裝著既佢地3月既團.

stanleypyk 發表於 2009-2-10 22:10

唔該晒,但我在考慮現代中國和驢友兩個六天團,現代中國是直航機,團費3680+410(機場費用),驢友是深圳內陸機,團費3980+110(稅款),價錢相若,但好似直航機抵D,我怕內陸機會有誤點情況,但現代中國近年口碑好像不太好,我也在猶疑,因為2月22日出發,不知選那一間好,另一考慮是現代中國先去昆明->建水->羅平->元陽再回昆明,在昆明沒有旅遊點,但驢友先去昆明->元陽->羅平->建水再回昆明,不知那個方向好D呢?

[[i] 本帖最後由 stanleypyk 於 2009-2-10 22:12 編輯 [/i]]

lily17 發表於 2009-2-11 00:44

我報既係佢地既8天團,一早知佢地係香港集合再坐車去深圳機場,內陸飛機依家誤點好少,唔多怕,之前都有睇過現代D行程,又問著的朋友,因為有朋友舊年去過元陽羅平,如果價錢相若,行程差唔多,真係要睇的吃,住同景點同的車既安排,朋友話現代住元陽個間南沙賓館位置在元陽新城區,舊年朋友佢地差少少入住,後尾轉著去住老城區,地圖上叫新街既地方,如果睇日出日落老城區最方便,新城區差成個鍾車程,睇日出要早起成個鍾有多,朋友仲話老城區的酒店係貴的同好的,舊年朋友佢地自己幾個人係深圳開車去,旺季時搵地方住,都搵著好耐. 佢地仲要入購物點,就算行下街都好,唔多想入購物點,次次要成個鍾先走到,上次跟某的旅行團,個導遊話依家如果係購物點停留時間太短,佢地交唔到"任務".

stanleypyk 發表於 2009-2-11 10:02

本來我也想試吓驢友旅遊, 但現代旅遊直航機團費原是4399減700為3699,比驢友的3980還平宜,心理上覺得有著數,另現代旅遊在行程表中有兩次看梯田日落,因在昆明沒有行程,第一天到昆明後即去建水住宿,但驢友第一晚停留昆明,相對在昆明時間多了,在其後的景點少了,但驢友勝在有口碑,兩晚五星酒店,比現代多一晚,元陽住老城區方便看日出,現代住新城區,所以現在仍十五十六,本週六再去驢友報名,便知是否可成團,如不成團再轉現代,有沒有人再給我一點意見考慮呢?

[[i] 本帖最後由 stanleypyk 於 2009-2-11 13:43 編輯 [/i]]

stanleypyk 發表於 2009-2-14 22:10

Hi Lily17, 今天終於報了現代中國3月1日出發六天團,本來今天等埋驢友confirm 2月22日是否成團,但最後也成不到團, 本來冧住如果3月1日成團都join啦, 但據驢友稱機會也不大,最快都要3月3日或以後。由於等驢友confirm,今天再打去現代中國,連2月22日團也full了,不能再加位,因此只能轉為3月1日已成團,怕等驢友成團不知等到何時,因為假期已定了,另在攜程網所知,羅平油菜花在2月18日後已盛開,如果等到3月稍後時間才去,會有點遲,你join三月份驢友的團是否3月3日才出發,成團了沒有,怕不怕到時又不能成團呢?

lily17 發表於 2009-2-15 14:05

係呀:lol: 我報佢地3月3個團,但係同驢友佢地講著如果唔成可轉去8號都冇問題,再唔係就幫我做自由行去,跟得團,預著成團同唔成團啦,不過我唔會跟現代中國,已經怕怕了.今年羅平油菜花季我有查過資料同問著之前去昆明旅遊時認識既朋友,話今年油菜花季開花遲著,3月中前去都冇問題.如果裝唔到團去,我朋友可跟我去:lol: .但係驢友話3月3 已經成著團,昨天先打電話給我.有機會我地會見到OW....最後我會停留係昆明同朋友包車去元謀土林#r37 希望好運,天高氣清,影多的靓相.....

patfish521 發表於 2009-2-15 14:29

我見過別人係另一個討論區內投訴現x中國,說常去購物地方,但行程內是沒有列明,如果唔買,個領隊和導遊都臉黑喎。致於驢x,我就沒有聽過,因為好少人說跟呢門間去。

不過我覺得個個人的接受程度都不同,國內飛的都常會Delay,就算我上次跟團去雲南,坐香港航空,係細航空公司,係香港飛都delay了1小時才飛,沒法啦,在繁忙時間內,細公司要取好時間和好航度起飛是差過大公司。就算我在昆明坐香港回港,跟團都可以沒有位比我地回來,有8位團友要坐下班機,後來就因為business class有空位,才比我地全部人上晒機,最後咪又delay起飛。

我都見好多討論區網友說在深圳飛,近來都有dalay情況,你在香港飛和深圳飛都要看那航空公司,所以你要想清楚。

lily17 發表於 2009-2-15 15:55

我經常返大陸出差,經常係深圳飛,習慣著,冇咩問題,但係如果我做停留,跟團香港飛大陸,旅行社經常做唔到,深圳飛可以收我一程機票,返來有時可選擇飛機同火車都得,有的地區仲可直飛到地方,唔使轉機,轉來轉去,浪費時間同假期,香港飛轉機燃油費都比多的啦.講起驢友個間旅行社,應該歷史唔耐,但係我上去問資料時,的職員比我感覺有料到,有經驗.有時朋友聚會,也聽的朋友提到,評論都幾好.#r42

stanleypyk 發表於 2009-2-15 22:02

其實現代中國我也幫襯過兩次,第一次OK,第二次就唔掂,仲比我投訴,但今次主要是時間的問題,因為問過驢友說三月後油菜花開得仍OK,但近來我在國內攜程網的有問必答,看到一些國內人說2月12日還未盛開,但估計2月18日會開晒,因此似乎最佳的時間是2月22日至月底,在這討論區西南線的網友大多都是計劃2月22至28日出發,未必無因。因為近這幾天羅平的天氣回升至25度,油菜花可能會提早開,我在攜程網也再提問過3月初出發還會看到油菜花嗎,答覆如下:
"羅平油菜花今年的花期最早的在一月上旬就開始開花,一月中下旬到二月中旬開得最盛,二月底三月初花期結束,三月上旬左右花就謝完了,花期平均持續二十天左右。3月3日至5日的油菜花可能還有,但是已經稀稀拉拉了."
由於驢友3月1日還是未有成團,我已錯過了現代中國2月22日出發的團,為怕再將出發日期延到3月之後,因此保障一些參加現代中國,希望3月初的油菜花還OK啦!

stanleypyk 發表於 2009-2-26 17:56

Hi lily17, 剛開完現代中國的茶會,聽說羅平油菜花田於2月下旬已開得正盛,三月份開始已較為失色,下週還開始下雨,相信最好的出發時間應是2月22日,沒法啦, 已錯過了,希望到時有驚喜啦!

stanleypyk 發表於 2009-3-11 22:34

Hi lily17, 回來了吧, 羅平的情況如何呢?

lily17 發表於 2009-3-15 17:38

歸來了,跟團去著7天,同朋友去著土林同紅土地5天,最後一天返到昆明去著圓通寺睇櫻花,今次真係好運,天氣都算OK,羅平的油菜花開得正係時候,金黃金黃,很壯觀, 下次放假會再搵驢友他們幫忙.#r42

stanleypyk 發表於 2009-3-16 07:43

Hi lily17, 你去羅平看油菜花還可以嗎?我早你幾天出發,但大部份油菜花已開完,你可以看看我的旅遊照便知,你有沒有油菜花的風景照呢?
[url]www.flickr.com/photos/stanleypyk[/url]

lily17 發表於 2009-3-16 16:47

點樣先放到的相片上來?第一次放相,唔知點搞#r60 COPY又唔得.....整理相片中.....

stanleypyk 發表於 2009-3-17 07:38

如果你有yahoo帳戶,便可到[url=http://www.flickr.com/]http://www.flickr.com/[/url] 內登記,由於是免費,只限100MB,你可選擇一些相片上載便可。

ELISA 發表於 2009-4-7 14:31

現代好d...

現代歷史都長過驢友啦!人地而家咁多分行,都可靠d啦!....驢友又係新仔!最重要係我d朋友,親身經歷,話驢友舖頭細、counter又少、服務又差,問多幾句就嫌煩...叫我個朋友自己睇番個行程wor...

marcokwan 發表於 2009-4-27 16:08

點會係「現代」好D呢?

[quote]原帖由 [i]ELISA[/i] 於 2009-4-7 14:31 發表 [url=http://www.travellife.org/redirect.php?goto=findpost&pid=67342662&ptid=42986][img]http://www.travellife.org/images/common/back.gif[/img][/url] 現代歷史都長過驢友啦!人地而家咁多分行,都可靠d啦!....驢友又係新仔!最重要係我d朋友,親身經歷,話驢友舖頭細、counter又少、服務又差,問多幾句就嫌煩...叫我個朋友自己睇番個行程wor... ... [/quote]

[size=4]點會係「現代」好D呢??你上網看看其他討論區都知「現代」衰啦。[/size]
[size=4]要講歷史,大把旅行社長過「現代」啦。[/size]
[size=4]最近,經營30多年的 XX 旅遊都已經[color=black]結業啦。[/color][/size]
[size=4]最重要係我D朋友及[b]舊團友[/b],親身經歷,「現代」依家有退步,無進步。[/size]
[size=4]服務差,問多幾句就嫌煩...叫我個朋友自己睇番個行程喎,[/size]
[size=4]「現代」COUNTER D新人,問資料又唔識答。又無料到。[/size][size=4]下下話要請示。[/size]
[size=4]等下又等,等完又等。唉~~~~[/size]
[size=4]總行從旺角旺區搬觀塘工業區,唉~~~~,[/size]
[size=4]証明「現代」大縮水,等同要更加食水深啦。[/size]
[size=4]「現代」依家的服務就係咁差。唔好話人地D旅行社差啦。[/size]
[size=4]依家去中國旅遊,不妨多D對比下其他旅行社D行程資料。唔好比「現代」呃。[/size]

asahikawa 發表於 2009-4-28 16:15

出面康記,中旅,金怡等等旅行社,歷史長,分行多,
依家專辦中國專業旅行團,行得偏僻,食住都OK,行程豐富的旅行社,
可以不妨參考選擇「驢仔旅遊」,「博X行」、」「鍵 X 」等分行少,
但口碑都幾好既旅行社。
左睇右睇,參考又參考,依家「現代」新仔領隊好多,D 行程內容及安排,真係唔係好得。
至於推介的旅行社好唔好,公道自在人心啦。

exitexitexit 發表於 2009-5-6 15:07

順客者昌,逆客者亡!
我地唔想原地踏步,我地想提升中國旅遊各方面專業的質素,唔似得D人,十年不變,固我依然。
依家邊間邊間歷史長,服務差,行程紙上談兵,安排亂咁嚟,不知所謂。
我地敬業樂業,唔想同流合污!
清者自清,濁者自瀆。謠言止於智者,佢地識野、醒目,人地有眼睇。唔會發顛,亂吠!

lily17 發表於 2009-5-6 17:41

[color=black]stanleypyk, 前兩日我申請了FLICKR。[/color]
依排返工比較忙,D相片積左係度,未得閒全部UPLOAD。
[color=black]依家同大家分享一下少少相片先。[/color]

[img]http://farm4.static.flickr.com/3331/3506431729_0d775ca677.jpg?v=0[/img]

[img]http://farm4.static.flickr.com/3599/3507238016_4b16f121ab.jpg?v=0[/img]

[img]http://farm4.static.flickr.com/3637/3506429405_3b6ab6aa91.jpg?v=0[/img]

頁: [1]